جاذبه گردشگری شیطان کوه در امتداد سلسله جبال البرز، کوه زیبایی قرار دارد که ۶۰ متر ارتفاع دارد و اگر به شرق لاهیجان نگاهی بی اندازید، میتوانید آن را ببینید. این کوه، شیطان کوه نام دارد. روی این کوه زیبا پلکانی قرار دارد که به راحتی میتوان به بالای کوه رسید و در حین بالا رفتن از کوه با شنیدن صدای آبشار مصنوعی لذتی چند برابر را تجربه کرد.
افسانه ها و شیطان کوه
افسانه اول طبق این افسانه در دل این کوه گنجی مخفی شده و مار عظیمی هم وجود دارد که از این گنج محافظت میکند. خیلیها به خاطر همین افسانهی قدیمی متر به متر این کوه را با گنج یاب گشتهاند تا به گنج افسانهای برسند. که البته در این منطقه و مناطق دیگر، لاهیجان بسیار دفینه کشف شده و هنوز هم کشف می شود.
افسانه دوم غاری در دل این کوه وجود داشته که با پیچش باد، صداهای وحشتناکی از آن میآمده است. به خاطر همین صداهای شیطانی اسم کوه شیطانکوه شده است، البته الان غاری در کوه وجود ندارد.
افسانه سوم محکم ترین روایت این است که اسم این کوه قبلاً شاهنشین کوه بوده است. این مورد به تاریخ لاهیجان برمی گردد که در قسمت تاریخ و شیطان کوه توضیحات مفصل تری را میخوانیم.
افسانه چهارم به گفته برخی از محلی ها، طبیعت این کوه به گونهای میباشد که وقتی از بالا به پایین آن نگاه میکنید، احساس خواهید کرد که به راحتی با دویدن به دامنه آن میرسید، اما نتیجه چیزی جز سقوط نخواهد بود در اینجا شیطان چشم فرد را کور میکند، یا به نوعی او را فریب میدهد.
تاریخ و شیطان کوه
آل كیا یا کیاییان (۷۶۹-۱۰۰۰ق)، از سلسلههای حاکم شیعی در گیلان که نسب آنان به امام سجاد(ع) میرسد. آنان با کمک سادات مرعشی و همزمان با حکومت تیمور گورکانی در گیلان با مرکزیت لاهیجان، تشکیل حکومت داده و تا حکومت شاه عباس صفوی ادامه دادند. کیاییان در آغاز حکومت، زیدی مذهب بودند و بعدها به اثناعشری گرویدند. این سلسله با حکومتها و دولتهای دیگر مانند صفویه و مرعشیان روابط خوبی داشتند.
شاه طهماسب صفوی از کودکی در این خاندان بزرگ شد و کیاییان نقش مهمی در تشکیل سلسله صفویان داشتند اما سرانجام در زمان شاه عباس صفوی، به سبب حمایت احمد خان دوم از عثمانیها و تیرگی روابط با صفویان بساط حکومت آنان برچیده شد.
شاهان محلی لاهیجان در نوک این کوه قلعهای داشتند و در آنجا حکومت میکردند. احمدخان آخرین پادشاه لاهیجان با شاه عباس صفوی میجنگد و شکست میخورد. شاه عباس قلعه را خراب میکند و به تشویق شاه عباس اسم این کوه را شیطان کوه میگذارند تا از شاههای شورشی لاهیجان بدنامی بماند.
جاذبههای گردشگری وابسته به شیطان کوه
استخر لاهیجان:
استخر لاهیجان، استخری طبیعی به وسعت هفده هکتار در پای شیطان کوه است. معروف است که این استخر را به دستورشاه عباس صفوی احداث کرده اند.در قدیم از آب این استخر برای آبیاری مزارع برنج استفاده می شده است.
تله کابین:
تلهکابین احرار یا تلهکابین لاهیجان در کنار بام سبز قرار دارد. این تله کابین در پی عقد قراردادی بین شهرداری لاهیجان و شرکت احرار در سال ۱۳۸۴ تأسیس شد. دارای دو ایستگاه می باشد، اولین ایستگاه عنوان بام سبز و ایستگاه دوم نیز تاج خروس، در کل مسیر این تله کابین، پنج دکل قرار گرفته است که در مجموع طول آن به 1500 متر می رسد، همچنین این تله کابین دارای 33 کابین 6 نفره می باشد، این تله کابین به طور میانگین روزانه حدود 1000 نفر را جا به جا می کند. همچنین مدت زمان رفت و برگشت تله کابین لاهیجان 20 دقیقه می باشد.
پرووژه درس شناخت اماکن تاریخی ایران دوره بهار 1400 گردآورنده:حدیث ریاحی