اطلاع از آداب مذاکره و ارتباط با چینی ها بسیار اهمیت دارد چرا که چینی ها دارای دیدگاه سلسله مراتبی در جایگاه های مختلف اجتماعی، هستند. به طور کلی، چینی ها معتقدند که جنسیت، سن، پست و مقام، جایگاه اجتماعی افراد را تعیین می کند.
-
دسترسی آزاد به تمام اطلاعات توسط چینی ها به عنوان “عقاید عجیب غریب” تلقی می شود.
-
رویکرد مدیریتی در چین تمایل به شیوه دستوری دارد و انتظار نمی رود که زیردستان تصمیمات مافوق خود را زیر سوال ببرند، زیرا این کار در آداب مذاکره و ارتباط با چینی ها نشانه بی احترامی است.
-
چینی ها از انجام دادن تجارت با شرکت هایی که نمی شناسند استقبال نمی کنند و می بایست از طریق یک واسطه می تواند این کار انجام گیرد. این واسطه می تواند یک شخص حقیقی یا یک شرکت حقوقی باشد که شرکت مورد نظر را به طور رسمی معرفی و قابل اطمینان بودن آن را تضمین نماید.
-
چینی ها معمولا سوالات خود را از طریق واسطه و به صورت غیر مستقیم مطرح می نمایند.
-
جهت برقراری روابط تجاری با تجار چینی باید صبور بود، زیرا زمان قابل توجه و بوروکراسی زیادی را می طلبد.
-
رتبه بندی های اداری در برقراری روابط با چینی ها بسیار مهم و در خاطر نگه داشتن اختلاف در رتبه بندی ها در زمان برقراری ارتباط الزامی است.
-
ملاقات بسیار رسمی است، به خصوص زمانی که افراد با رتبه بالاتری در جلسه مذاکره حاضر شوند.
-
چینی ها ملاقات رو در رو را به تماس تلفنی و مکاتبه ترجیح می دهند.
-
قطعا در خلال مذاکرات (در صورت حضور شما در چین) طرف تجاری، شما را به غذا خوردن یا بازدید از برخی اماکن دیدنی دعوت خواهد کرد. در این هنگام مباحث تجاری را مطرح نکنید، زیرا در این کشور مسائل تجاری و اجتماعی از یکدیگر مجزا هستند.
-
مذاکره کنندگان چینی به زمان و وقت شناسی و چارچوب های زمانی حساسیتی ندارند و محدوده های زمانی و ضرب الاجل ها را جدی نمی گیرند.
-
مهم ترین ویژگی سبک مذاکره ای چینی ها، همانند ژاپنی ها، رابطه نگری ایشان است. از نظر چینی ها هدف مذاکره، رابطه است و قرارداد مساله جانبی محسوب می گردد.
منبع:بولتن اقتصادی اتاق بازرگانی تهران