هنرهای رزمی چینی که با نام های کونگ فو یا ووشو نیز شناخته می شوند، طیف گسترده ای از سبک ها و شیوه های مبارزه را در بر می گیرند که طی قرن های متمادی در سرزمین چین توسعه یافته اند. هرچند این دو نام تفاوت های اساسی با یکدیگر دارند اما گاها به جای هنرهای رزمی چینی یا Chinese Martial Arts استفاده می شوند. Chinese Martial Arts نه تنها بر مهارت های رزمی تمرکز دارند، بلکه بر آمادگی جسمانی، نظام مندی ذهن و آموزه های فلسفی نیز تأکید دارند.
پیشینه تاریخی هنرهای رزمی چینی
متون باقی مانده از دوره مربوط به سلسله ژو (Zhou Dynasty) که از مهمترین دوره های تاریخ چین است، خاستگاه هنرهای رزمی چینی را به چین باستان نسبت می دهند. سربازان سلسله ژو تحت آموزش های نظامی، شیوه های شکار و دفاع شخصی بودند.
بسیاری از سبک های هنرهای رزمی چینی تحت تأثیر فلسفه های چینی مانند کنفوسیوس، تائوئیسم و بودیسم بوده اند. این فلسفه ها بر هماهنگی اعضای بدن، حفظ تعادل و تزکیه نفس تاکید دارند.
در طول تاریخ، هنرهای رزمی به دلیل تبادلات فرهنگی، جنگ ها و ایجاد مکاتب و سبک های مختلف تکامل یافته اند. تأسیس معبد شائولین در قرن پنجم اغلب به عنوان نقطه عطف مهمی برای توسعه هنرهای رزمی یاد می شود، زیرا این معبد مرکز تجمع راهبانی بود که تمرینات بدنی و مدیتیشن انجام می دادند. از گذشته اعتقاد بر این بود که راهبان برای دفاع از خود در مقابل راهزنان و همچنین محافظت از معبد، سبک منحصر به فردی از هنرهای رزمی را توسعه داده اند. به این خاطر معبد جایگاهی برای ادغام هنرهای رزمی و جنبه های معنوی انسان گردید که در نتیجه الگویی برای ایجاد تغییرات در هنرهای رزمی و ایجاد سبک های جدید در آن ها شد. معبد شائولین با جذب راهبان و شاگردان از سراسر سرزمین و آموزش هنرهای رزمی جدید به آنها توانست دانش خود را بسیار گسترش داده و حتی به خارج از سرزمین چین نیز برساند.
سبک های هنرهای رزمی چینی
هنرهای رزمی چینی را می توان به طور کلی به دو نوع اصلی تقسیم کرد: خارجی (Wai Jia) و داخلی (Nei Jia).
سبک های خارجی: