️حضور خودرویی چین در ایران و عربستان سعودی،متفاوت از یکدیگر در حال حرکت است؛
بهطوریکه در یک کشور مبنای فعالیت، مونتاژ و فروش خودرو بدون انتقال فناوری است و در کشوری دیگر با نگاه به آینده، تولید محصولات برقی و خودروهایی با فناوری جدید در دستور کار است. عربستان با حمایت از سرمایهگذاری خارجی به دور از هیجانات سیاسی مسیر توسعه برقیها را فراهم کرده است. عربستان هفته گذشته قراردادی به ارزش ۶/ ۵میلیارد دلار با یک شرکت چینی به نام Human Horizons برای تولید خودروهای الکتریکی امضا کرد. اما خودروهای برقی در محصولات مونتاژکاران چینی حاضر در ایران هیچ جایگاهی ندارد و حتی چشماندازی نیز در این زمینه وجود ندارد. آنچه مشخص است تحریمهای ثانویه برای خودروسازان چینی و حتی دولت این کشور این موضوع را روشن کرد که ریسک سرمایهگذاری در ایران زیاد است و رفتارهای فیالبداهه و خلقالساعه سیاستگذار خودرویی ایران، مانع از سرمایهگذاری در کشورمان میشود.
رفتار چینیها در خصوص سرمایهگذاری و فعالیت خودرویی در دو کشور عربستان سعودی و ایران از آن جهت قابلبررسی است که خودروسازان این کشور تمایل به مونتاژ و واردات محصولات تولیدی خود در ایران دارند، حال آنکه از فناوریهای برتر یا محصولات برقی خبری نیست.
اگر چینیها از همان سال ۹۵ به عهد خود در طراحی شهرک صنعتی تولید خودرو و صنایع مرتبط با تمرکز بر استفاده از فناوری انرژی تجدیدپذیر که از جمله مفاد مهم خودرویی در سند ۲۵ساله ایران و چین است، وفادار مانده بودند، به طور حتم در شرایط کنونی شاهد تحولات بسیاری در خودروسازی کشورمان بودیم و حتی جلوتر از عربستان سعودی در همکاری با چینیها حرکت میکردیم. این در شرایطی است که ظاهرا خودروسازان این کشور به مونتاژ محصولات خود و حتی واردات رضایت دارند و تمایل به عقد قراردادهایی همچون قرارداد مشابه با عربستان سعودی، برای تولید محصولات برقی و با فناوری جدید در ایران ندارند.
منبع:دنیای اقتصاد